Український продюсер отримав вирок у Росії: у чому його звинувачують

Сам Олександр Роднянський розповів про вирок суду.

Басманний суд Москви засудив українського режисера і продюсера Олександра Роднянського до 8,5 років колонії у справі про нібито поширення "фейків" про російську армію. Про це сам Роднянський повідомив на своїй сторінці в Instagram.

У своєму пості Роднянський зазначив, що під час судового процесу прокурор стверджувала, що його дописи виражали "негативне ставлення до російських військових" і називали їхні дії загарбницькими. На що режисер відповів, що повністю згоден з цим твердженням, адже війна Росії проти України є загарбницькою та підлою, як визнає весь світ.

Водночас Роднянський заявив, що категорично не згоден з вироком та не визнає ані законності судового процесу, ані існування статті про "військові фейки". Він також нагадав, що лише кілька років тому жив і працював у Москві, а його фільми, зокрема "Левіафан", здобували міжнародні нагороди, включно з "Оскаром" та "Золотим глобусом". Однак після вторгнення Росії в Україну все змінилося, і тепер його судять за антивоєнні пости.

"Законність суду над собою, як і законність існування абсолютно абсурдної статті "за військові фейки" не визнаю. Лише кілька років тому напередодні вторгнення російської армії в Україну, я жив і працював у Москві. Мої фільми вигравали призи в Каннах, були двічі номіновані на "Оскар" від Росії, а спродюсований мною "Левіафан" виграв Золотий глобус. Часи радикально змінилися і сьогодні мене засуджують за мої антивоєнні пости в інстаграмі", - розповідає він.

Режисер також підкреслив іронію долі: отриманий вирок у 8,5 років нагадує назву одного з його улюблених фільмів — "8½" Федеріко Фелліні. Роднянський запевнив, що попри це рішення суду, він продовжить виступати проти війни та знімати фільми, а судове переслідування не зможе змусити його замовкнути.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що російський продюсер зробив відверту заяву про життя в РФ