Українську артистку зі скандалом вигнали з фестивалю в Італії: що сталося

Циркова артистка Анна Петренко вийшла на сцену фестивалю з українським прапором та аркушами з написом про одного члена журі.

Українська циркова артистка Анна Петренко була виключена з італійського фестивалю через те, що вийшла на сцену, загорнута в український прапор, і виступила з протестом проти присутності в журі російського циркового діяча Максима Нікуліна. Інцидент стався після того, як Петренко під час свого номера розгорнула аркуші паперу з написом "Нікулін підтримує вторгнення в Україну" та фотографією Нікуліна в оточенні людей у військовій формі.

Після цього керівник фестивалю Антоніо Джарола вибачився перед публікою, заявивши, що не був поінформований про дії артистки. Він зазначив, що на цьогорічному фестивалі були представлені 22 національності, зокрема й українці, і вперше членом журі став представник Росії – Максим Нікулін, директор Московського державного цирку.

Анна Петренко на своїй сторінці в Instagram пояснила, що не могла погодитися з тим, що українські артисти мають брати нагороди з рук представника країни-агресора, і вирішила публічно виступити на підтримку України. Вона зазначила, що Нікулін підтримує російську агресію, а Московський державний цирк отримує пільги від російської влади та виступає перед військовими, які беруть участь у війні проти України.

"Цього року було запрошено артистів 22 національності, зокрема, артистів з України. Вперше за час проведення фестивалю крісло журі було представлене представнику Росії, Максиму Нікуліну - директору Московського державного цирку. Державного цирку - отже чиновника, представника країни агресора. Під час війни приймати нагороду з рук агресора українському артисту організатори, зважаючи на все, вважають нормальним і цілком етичним. Я не змогла", - написала дівчина.

Антоніо Джарола заявив, що почувається "ошуканим" через вчинок української артистки, адже, за його словами, вона знала про присутність Нікуліна в журі та могла відмовитися від участі. Джарола наголосив, що фестиваль є місцем, де мистецтво об'єднує людей, і не варто змішувати його з політикою.

"Вона могла б відмовитися від участі, і я б її зрозумів, натомість вона захотіла здійняти галас у місці, де політичні прапори не мають жодної цінності. Тільки мистецтво має значення: цирк — це місце, де зустрічаються культури", — сказав Джарола.

Петренко, у свою чергу, відкинула ці заяви, підкресливши, що для неї важливо було донести свою позицію, оскільки мистецтво не може залишатися аполітичним в умовах, коли йдеться про підтримку війни та агресію.

"Деякі люди почали стежити за мною через фестиваль, і я вважаю це гарним приводом нагадати про це: мистецтво не аполітичне, і я теж. Все, що я роблю тут, це намагаюся представити свою прекрасну країну та її культуру, поки ми боремося за нашу незалежність, свободу та демократію у світі", — написала Анна.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що популярний український співак виступить на Балі для росіян