Головна Статті Зірки персона Зйомки серіалу "Мама", конфлікти з російськими акторами та вплив війни на професію: одкровення Олесі Жураківської
commentss Cтатті Всі новини

Зйомки серіалу "Мама", конфлікти з російськими акторами та вплив війни на професію: одкровення Олесі Жураківської

Олеся Жураківська сподівається, що в майбутньому більше не побачить жодного російського актора на знімальних майданчиках України

10 грудня 2022, 12:49 comments1411
Поділіться публікацією:

Війна, що вже десятий місяць оре українські землі без плугів, змінила життя кожної людини, навчила більше цінувати, сильніше кохати, завжди надіятися та чекати. І якщо для більшості громадян повномасштабне вторгнення Росії в Україну відбулося 24 лютого, то для Заслуженої артистки Олесі Жураковської війна почалася ще в 2014 році, і в житті, і на сцені. Довгі 8 років акторка театру і кіно активно підтримувала військових, займалася волонтерством та кожного дня сподівалася, що клята війна ось-ось закінчиться. Певно саме через принципову позицію пані Олесі, її харизму та беззаперечний талант, вона була затверджена на головну роль в серіалі "Мама", який згодом підкорив серця мільйонів українців.

Зйомки серіалу "Мама", конфлікти з російськими акторами та вплив війни на професію: одкровення Олесі Жураківської

Олеся Жураківська, з відкритих джерел

Серіал "Мама" став справжнім бестселером сучасності, адже підняв собою найактуальніші та найболючіші питання, передав почуття та емоції українських матерів, чиї сини зараз боронять Україну. Головна героїня кінострічки – Ніна Петрівна (Олеся Жураковська), її син відправився на Донеччину захищати кордон, а згодом жінка отримала звістку, що хлопець попав у полон до окупантів. В цю хвилину Ніна Петрівна кидає всі свої справи та їде на Схід, щоб відшукати свою дитину, де б вона не була.

В даному контексті варто відзначити, що історія головної героїні заснована на реальних подіях, які датуються 2014 роком.  

"Приїжджали на поле посеред ночі, щоб встигнути зняти сцену на сході сонця"

Коментуючи знімальний процес серіалу "Мама" пані Олеся каже, що пригадати якісь конкретні складні моменти їй дуже важко, бо для неї особисто ця робота була нелегкою від початку й до кінця.

"Не можу сказати, що знімання якоїсь конкретної сцени було найскладнішим. Важко було постійно. В якихось ситуаціях було задіяно дуже багато техніки, що теж ускладнювало роботу акторів. В інших випадках, до прикладу, погані погодні умови чи місце проведення зйомок, це все впливає, як на емоційний, так і на фізичний стан. Одного разу потрібно було зняти сцену посеред поля. Для збереження картинки вимагалося, щоб все це було на сході сонця, рано вранці. Доводилося приїжджати в степ ще за глибокої ночі, готуватися і швидко знімати сцену, адже часу було дуже мало", — розповідає акторка.

Заслужена артистка України зізнається, що сильно хвилювалася, чи зможе передати глядачеві ті незрадливі почуття і любов, тугу та сум українських матерів за своїми дітьми, що пішли боронити рідну землю від ворога.

"Найскладніше, це сама тема фільму. На мені була дуже велика відповідальність, я мала зіграти таку собі сучасницю, маму, жінку, яка зараз шукає чи чекає свого сина, зниклого на війні. Я сильно переживала, боялася, аби нічого не пропустити, ніде не збрехати, правильно донести до глядача кожну деталь, я мала пропустити все крізь своє серце".

Зйомки серіалу ”Мама”, конфлікти з російськими акторами та вплив війни на професію: одкровення Олесі Жураківської - фото 2
Зйомки серіалу ”Мама”, конфлікти з російськими акторами та вплив війни на професію: одкровення Олесі Жураківської - фото 3
Зйомки серіалу ”Мама”, конфлікти з російськими акторами та вплив війни на професію: одкровення Олесі Жураківської - фото 4
Зйомки серіалу ”Мама”, конфлікти з російськими акторами та вплив війни на професію: одкровення Олесі Жураківської - фото 5

"Зрозуміла, що все вдалося, коли почали надходити відгуки від українських матерів"

Вихід першого сезону серіалу "Мама" одразу ж привернув до себе увагу критиків, журналістів та простих глядачів, адже його тема була настільки актуальною та кричущою, що пропустити його крізь увагу було неможливо. Напевно кожен актор, роль якої б значущості він не виконував, завжди хвилюється перед прем’єрою. Пані Олеся каже, що також переживала, чи змогла належним чином втілити образ стурбованої та люблячої матері.

"Я зрозуміла, що все вдалося, коли почала отримувати відгуки від українських матерів. Першою, до речі, була Ядвига Лозинська – жінка, яка з 2014 року невтомно шукає безвісті зниклого сина Андрія, хлопець потрапив у російський полон під населеним пунктом Старобешево. Крім неї, насправді, було ще дуже багато листів, повідомлень та дзвінків від жінок. Тільки тоді я змогла здихнути з полегшенням, адже зрозуміла, що всі ті випробовування та складнощі, з якими зіткнулася під час зйомок, були прожиті недаремно", — підкреслює акторка театру і кіно.

"Вступала в конфлікти з російськими акторами"

Виданню "Коментарі" вдалося поспілкуватися з пані Олесею не тільки про серіал "Мама", а й на загальні теми. Акторка розповіла, як живе світ кіно сьогодні, на тлі повномасштабної війни.

"Як і кожна інша сфера діяльності, індустрія кіно також зазнала змін – фільмів та серіалів зараз знімається дуже мало, але враховуючи все, що відбувається в Україні, це природньо. Маю надію, що зміни продовжаться. Сподіваюся, що на нашій українській землі поряд з вітчизняними акторами більше не буде російських, тих, які до сьогодні нав’язували нам свої цінності, принижували наших акторів, позбавляли їх роботи та великих ролей. Хочу, аби все це залишилося в минулому", — говорить пані Олеся.

Акторка також наголосила, що їй важко говорити про зміни в професії, які сталися після 24 лютого, адже для неї особисто війна почалася ще в 2014 році. Вже тоді вона почала займатися волонтерством, спілкуватися з військовими та приймати участь у благодійних проектах.

"В лютому війна не почалася, вона продовжилася, стала більш масштабною та кривавою. Починаючи з 2014 році я неодноразово стикалася з російськими акторами на знімальних майданчиках, часто вступала з ними в конфлікти, бо вони вели себе по-хамські, це було неприємно та принизливо. Вірю, що це все позаду. Знаю, що українське слово буде жити і воно переможе, а що стосується російської кіноіндустрії, то нам треба мінімізувати вплив їхньої культури на нашу, обірвати з ними всі можливі зв’язки та сфокусуватися на створенні власних кіно-продуктів", — підкреслює акторка.

В даному контексті залишається тільки розділити з пані Олесею її надію на швидку перемогу, разом з нею продовжити вірити в незламність України, силу наших захисників та нову, сучасну Україну без Росії.

Нагадаємо, відомий український актор Віталій Салій поділився з виданням "Коментарі" подробицями знімального процесу над фільмом "Я працюю на цвинтарі". 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини