Головна Новини Зірки персона Зустріч Байдена з Путіним: про що варто задуматися українській владі
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Байдена з Путіним: про що варто задуматися українській владі

Напередодні президент України Володимир Зеленський різко висловився на адресу західних партнерів нашої держави

9 червня 2021, 10:30
Поділіться публікацією:

У середу, 16 червня, в Женеві повинна пройти зустріч президентів США Джо Байдена і РФ Володимира Путіна. Зважаючи на це, видання "Коментарі" звернулося до експертів, щоб оцінити дії України, для якої цей саміт має велике значення.

Зустріч Байдена з Путіним: про що варто задуматися українській владі

Зустріч Байдена з Путіним. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

У геополітиці й міжнародній економіці красиві слова — не валюта

Політолог Кирило Сазонов нагадує, що Україна не бере участі у зустрічі президентів США і РФ. Так що якось серйозно впливати на підготовку саміту ми не можемо. Водночас, підкреслює він, ми повинні всю нашу зовнішню політику вибудовувати таким чином, щоб мати сильних і активних союзників.

"Те, що ми роками намагалися придбати таких союзників за допомогою красивих слів про демократію, європейський курс і реформи — було великою помилкою. У геополітиці і міжнародній економіці красиві слова — не валюта. Роль грають виключно інтереси і гроші", — пояснює політолог.

На його думку, Україна може запропонувати США щось дійсно цікаве замість слів.

"Енергетичні концерни Сполучених Штатів можуть заходити в український видобуток вуглеводнів. Є перспективи щодо газу, є дуже цікаві можливості з видобутку літію, — зазначає Кирило Сазонов. — Україна і США вже успішно розвивають співробітництво в галузі атомної енергетики. І те, що президент Зеленський перейшов від традиційних загальних фраз про все хороше до конкретних питань з приводу перспективи ПДЧ (План дій щодо членства в НАТО) — хороший знак. Порожні розмови нічого не дають, ми в цьому переконалися. Тільки конкретика і спільні інтереси".

Дії української влади напередодні американо-російського саміту можна охарактеризувати як інфантильні і некомпетентні

Виконавчий директор в Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов зазначає: "Найсумніше, що українська влада проявляє себе як об'єкт, а не суб'єкт. Замість того, щоб виступати з серйозними ініціативами (щодо "Північного потоку-2",  НАТО), ми звинувачуємо партнерів, говоримо, що вони нам щось винні. Не пропонуючи самі дорожні карти, цікаві ідеї, щоб реалізувати вигідний нам підхід".

Яскравим прикладом, як це можна зробити, експерт називає ініціативу президента Петра Порошенка у 2015 році про введення миротворців на Донбас.

"Тоді це сприйняли в багнети. А вже у 2018-му РФ почала торгуватися, хто буде серед миротворців, тему обговорювали в Радбезі ООН. А правляча коаліція в ФРН внесла пункт про необхідність введення миротворців на Донбас до своєї коаліційної угоди. Це доводить, що багато речей вимагають часу, але дають результат, якщо проявляти наполегливість, ініціативність, не залишати спроб переконувати, — підкреслює Олександр Леонов. — А ми бачимо, що Зеленський дає інтерв'ю з критикою адміністрації Байдена виданню Axios, яке читають в Білому домі".

Експерт акцентує, що твердження Зеленського, ніби рішення США послабити санкційний тиск на "Північний потік-2" стало для нього несподіванкою, вже спростував глава Держдепу Ентоні Блінкен. Він підкреслив, що українська сторона була поінформована.

"Виходить, що коли офіційному Києву повідомили про відповідне рішення Штатів, ми не висунули жодної зустрічної ініціативи, яка зацікавила б партнерів, змусила їх змінити своє рішення щодо "Північного потоку-2 "... Загалом, дії української влади напередодні американо-російського саміту можна охарактеризувати як інфантильні і некомпетентні. Робити заяви не в той час і не в тому місці, очікувати від наших західних партнерів, що вони будуть захищати Україну, мало не воювати за неї — неправильна позиція", — впевнений Олександр Леонов.

За його словами, попередні роки показали, що Захід готовий нам допомагати, ставати на нашу сторону, але лише тоді, коли ми самі готові за себе боротися.

"А так фактично діють подвійні стандарти. Ми від Заходу вимагаємо, щоб він вводив санкції проти РФ, відмовлявся від "Північного потоку-2", при цьому самі торгуємо з РФ, імпортуємо звідти електрику, вугілля і так далі. На жаль, все це грає проти України перед дійсно важливим для нас самітом", — резюмує політексперт.

Раніше портал "Коментарі" писав, що в США оцінили можливість вступу України в НАТО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини